Zaman Değişiyor: Dünyadaki Herkes Bir Saniyesini Kaybedecek!

Dünyanın dönüş hızı değişiyor ve bu da önümüzdeki birkaç yıl içinde bir saniyelik zaman kaybına yol açacak.

Kutup Buzları Eriyor, Dünya Hızlanıyor

Günlük hayatımızı düzenleyen saat ve dakikalar, Dünya’nın dönüşüne göre belirleniyor. Fakat Dünya’nın dönüşü sabit değil; kutup buzullarının erimesi gibi faktörlerden etkilenerek çok az da olsa değişebiliyor. Bu değişimler, zaman zaman dünya saatlerinin “artık saniye” ile ayarlanması gerektiği anlamına geliyor.

Uzun Yavaşlamadan Sonra Hızlanma

Yıllar boyunca zamana çok sayıda saniye eklendi. Fakat son zamanlarda, çekirdeğindeki değişiklikler nedeniyle Dünya’nın dönüşü hızlanmaya başladı.

Saniye Çıkarma Zamanı Yaklaşıyor

Fransa’daki Uluslararası Ağırlık ve Ölçüler Bürosu Zaman Departmanı’na göre, artan dönüş hızı nedeniyle yakın zamanda bir saniyenin çıkarılması gerekecek.

Zaman Nasıl Ölçülüyor?

1955’ten önce bir saniye, Dünya’nın yıldızlara göre bir kez dönmesi için geçen sürenin belirli bir kısmı olarak tanımlanıyordu. Daha sonra ise atom saatleri devreye girdi ve zaman ölçümü daha istikrarlı hale geldi.

Sıçrama Saniyesi Nedir?

1960’ların sonlarından itibaren dünya, zaman dilimlerini ayarlamak için koordineli evrensel saati (UTC) kullanmaya başladı. UTC atom saatlerine dayanıyor, fakat Dünya’nın dönüşüne de ayak uydurmak için ara sıra bir “sıçrama saniyesinin” eklenmesi gerekiyor.

Kutup Buzullarının Etkisi

Uzun vadede Dünya’nın dönüşündeki değişikliklere, okyanus tabanındaki gelgitlerin sürtünmesi hakim oldu. Fakat son zamanlarda kutup buzullarının erimesi de önemli bir faktör haline geldi. Eriyen buzullar, Dünya’nın kütlesini ekvatordan kutuplara doğru yeniden dağıtıyor ve bu da dönüş hızını yavaşlatıyor.

Kutup buzullarının erimesi ve diğer faktörler, Dünya’nın dönüş hızını etkilemeye devam ediyor. Bu da önümüzdeki birkaç yıl içinde bir saniyelik zaman kaybına yol açacak. Bu durum, bilgi işlem sistemleri gibi hassas sistemler üzerinde bazı etkiler yaratabilir.

Togg T10X’e Yüz Tanıma Geldi!

Togg T10X, uzaktan yüklenen yeni yazılımıyla birlikte kullanıcılarını yüzlerinden tanıyabilecek ve kişiye özel deneyimler sunacak. Yenilikler Neler? T10X’i Nasıl Sipariş Edebilirsiniz? T10X’i sipariş etmek için App Store, Google Play ve App Gallery üzerinden kullanıma sunulan […]

Süphan Dağı’ndan İlham Alan Liseli, TÜBİTAK Finalinde!

Ağrı’da lise öğrencisi Muhammed İkbal Kaya, Süphan Dağı’ndan esinlenerek hazırladığı “Volkanik Toprakların Tarım Alanlarına Taşınmasının Yüksek Verimli Ürün Alımına Etkisi, Ağrı İli Örneği” projesiyle TÜBİTAK Van Bölge Finali’nde coğrafya alanında birinci oldu. Volkanik Topraklardan Çorak […]

Türkiye’nin Uzay Yolculuğunda Yeni Bir Adım: Hibrit Roket Motoru

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin uzay programında önemli bir gelişmeyi açıkladı. Kacır, Türkiye’nin hibrit roket motoru teknolojisinde dünyada ilk dört ülkeden biri olduğunu ve bu teknolojiyi Ay programında kullanmayı planladıklarını söyledi. Hibrit […]