AB, Meta ve TikTok’a 1 haftalık süre verdi: Dezenformasyona karşı harekete geçecek mi?

Avrupa Birliği (AB), İsrail-Filistin çatışması sırasında sosyal medya platformlarında dezenformasyon yayılmasını önlemek için Meta ve TikTok’a 1 haftalık süre verdi. AB, bu platformların, kriz sırasında platformlarında ne tür içerikler paylaşıldığını ve dezenformasyonla mücadele için ne gibi adımlar attıklarını açıklamalarını talep etti.

AB’den 1 haftalık süre

AB, Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında, Meta ve TikTok’a 25 Ekim’e kadar “krize müdahale” konusunda talep edilen bilgileri sağlamaları ve 8 Kasım’a kadar da seçim bütünlüğünün korunmasına ilişkin sorulara yanıt vermeleri istendi. TikTok ayrıca Avrupa Komisyonu’na Kasım ayındaki son tarihe kadar çocuk kullanıcıları çevrimiçi ortamda nasıl koruduğunu anlatmakla görevlendirildi.

TikTok’tan yanıt

TikTok yaptığı açıklamada AB’nin talebini aldığını kabul etti. Bir TikTok sözcüsü, “Avrupa topluluğumuzu güvende tutmak için devam eden çalışmalarımız hakkında daha fazla bilgi ekleyeceğimiz DSA kapsamındaki ilk şeffaflık raporumuzu önümüzdeki hafta yayınlayacağız” dedi.

Dezenformasyonla mücadele

AB, Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırısının ardından terör ve şiddet içerikli haberlerin ve nefret söyleminin yayılmasından endişe duymaktadır. AB, sosyal medya platformlarının bu tür içerikleri hızla tespit ederek kaldırmaları ve dezenformasyonla mücadele için daha fazla çaba göstermeleri gerektiğini savunuyor.

Dezenformasyona karşı mücadelede sosyal medya platformlarının rolü

Sosyal medya platformları, günümüzde bilginin yayılması ve yayılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle, dezenformasyonla mücadelede sosyal medya platformlarının rolü de büyük önem taşımaktadır. Sosyal medya platformları, dezenformasyona karşı mücadele için aşağıdaki adımları atabilirler:

  • Yapay zeka ve makine öğrenimi teknolojilerini kullanarak dezenformasyon içeren içerikleri tespit etmek
  • Kullanıcıları dezenformasyon konusunda eğitmek
  • **Dezenformasyona karşı şeffaflık raporları yayınlamak

AB’nin Meta ve TikTok’a verdiği 1 haftalık süre, bu platformların dezenformasyonla mücadele konusundaki çalışmalarını hızlandıracağı beklentisini yarattı. Bu platformların, AB’nin taleplerini karşılayarak, İsrail-Filistin çatışması sırasında dezenformasyona karşı etkili bir mücadele yürütebilecekleri değerlendiriliyor.

Yapay Zeka Kendi Mucitlerini Tehdit Ediyor mu? İşten Çıkarmaların Ardındaki Gerçekler

Yapay zeka, hayatımızdaki her alanda etkisini artırırken, beraberinde bazı endişeleri de getiriyor. Özellikle teknoloji sektöründeki işten çıkarmalar, yapay zekanın kendi mucitleri için bir tehlike oluşturduğuna dair spekülasyonlara yol açıyor. Peki, gerçek ne? Bu yazıda, işten […]

Elon Musk’tan Yeni Yapay Zeka Sohbet Botu: Grok Bu Hafta Kullanıma Açılıyor!

Elon Musk, X sosyal medya platformunda yaptığı bir paylaşımla, xAI’ın “Grok” isimli yapay zeka sohbet botunu bu hafta kullanıma sunacağını duyurdu. OpenAI’ın ChatGPT’sine rakip olarak geliştirilen Grok, sohbet robotları dünyasına yeni bir soluk getirmeyi amaçlıyor. […]

Google, İsrail Karşıtı Protesto Yapan Çalışanını Kovdu

ABD’li teknoloji devi Google, New York’ta düzenlenen bir teknoloji etkinliğinde İsrail’i protesto eden bir mühendisini işten çıkardı. Protesto ve Kovulma: Tepkiler: Google’ın İsrail karşıtı protesto yapan bir çalışanı işten çıkarması, ifade özgürlüğü ve şirket politikaları […]