İTÜ’den geleceğin “Etik Hacker”larına eğitim

Siber güvenlik, günümüzde en önemli ihtiyaçlardan biri haline geldi. Kişisel bilgilerden kritik altyapılara kadar her şey siber saldırılara karşı korunmak zorunda. Bu nedenle, siber güvenlik alanında yetkin ve nitelikli iş gücüne ihtiyaç duyuluyor.

Bu doğrultuda, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), geleceğin “Etik Hacker”larını yetiştirmek için bir meslek yüksekokulu açtı. Okul, bu yıl 25 öğrenci kabul etti.

Eğitim içeriği

İTÜ Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu’nda, öğrencilere siber güvenlik alanındaki temel konuların yanı sıra güvenlik teknolojileri, ağ güvenliği, sızma testleri ve veri analizi gibi konularda eğitim veriliyor.

Okulda, kötü amaçlı yazılımlara ve siber saldırılara karşı Siber Vatan’ın koruyucusu “beyaz şapkalı” hackerların (iyi niyetli siber güvenlik uzmanı) yetiştirilmesi hedefleniyor.

Okulda verilen derslerden bazıları şunlardır:

  • Programlama
  • Ağ ile bilişim teknolojileri
  • İşletim sistemleri
  • Siber güvenliğe giriş
  • Penetrasyon testleri
  • Mobil uygulamaların güvenliği
  • Siber olaylara müdahale

Staj

Okulun dördüncü döneminde ise öğrenciler staj yapacaklar. Bu sayede, okulda aldıkları eğitimlerini uygulamaya geçirme şansına sahip olacaklar.

Öğrencilerin ilgisi fazla

İTÜ Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu’nu tercih eden öğrencilerin 4 yıllık bir lisans programında okumak yerine, ön lisans programı okumayı tercih ettiği belirtiliyor. Bunun nedeni, siber güvenliğin çok önemli bir alan olması ve ileride güzel bir kariyer yapma imkanı sunmasıdır.

Yapay zeka eğitimi de verilecek

Okulda ayrıca sanallaştırma ve bulut teknolojisiyle ilgili ders yapılıyor. Ayrıca, yapay zekayla ilgili ders vermeyi hedefleniyor.

Siber güvenlik uzmanlarına ihtiyaç var

İTÜ Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Kemal Bıçakcı, okuldan mezun olacak öğrencilerin her alanda rahat bir şekilde iş imkanı bulabileceğini ve aranan elemanlar olacağını söylüyor.

Bıçakcı, “Siber güvenlik uzmanlarına çok ihtiyaç var. Bu nedenle, bu okulun açılması önemli bir adım oldu. Okulumuzdan mezun olan öğrenciler, siber güvenlik alanındaki her alanda çalışabilirler.” ifadelerini kullanıyor.

Etik Hacker’lar ne yapar?

Etik Hacker’lar, kötü amaçlı yazılımlara ve siber saldırılara karşı sistemleri ve ağları test eden ve güvenlik açıklarını tespit eden kişilerdir.

Etik Hacker’lar, bu açıkları ilgili kurumlara bildirerek, güvenlik önlemlerinin alınmasına yardımcı olurlar.

Etik Hacker’lar, siber güvenlik alanındaki en önemli mesleklerden biridir. Bu alanda çalışmak isteyen kişilerin, siber güvenlik alanındaki temel kavramları ve teknolojileri iyi bilmesi gerekir.

Etik Hacker olmak için ne yapmak gerekir?

Etik Hacker olmak için, öncelikle siber güvenlik alanındaki temel kavramları ve teknolojileri iyi bilmek gerekir. Bunun için, üniversitelerin siber güvenlik alanındaki lisans veya ön lisans programlarını tercih edilebilir.

Ayrıca, siber güvenlik alanındaki kurslara ve sertifika programlarına katılabilir.

Etik Hacker olmak isteyen kişilerin, ayrıca iyi bir problem çözme yeteneğine ve analitik düşünme becerisine sahip olması gerekir.

Etik Hacker olmak için ne gibi fırsatlar var?

Etik Hacker olmak için, birçok fırsat var. Etik Hacker’lar, kamu ve özel sektörde çalışabilirler.

Kamu sektöründe, devlet kurumları, bakanlıklar ve diğer kamu kuruluşları için çalışabilirler.

Özel sektörde ise, bankalar, finans kurumları, teknoloji şirketleri ve diğer kuruluşlar için çalışabilirler.

Etik Hacker’lar, iyi bir gelir elde edebilirler.

İTÜ Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu, geleceğin “Etik Hacker”larını yetiştirmek için önemli bir adım. Okuldan mezun olacak öğrenciler, siber güvenlik alanındaki her alanda rahat bir şekilde iş imkanı bulacaklar.

Yapay Zeka Kendi Mucitlerini Tehdit Ediyor mu? İşten Çıkarmaların Ardındaki Gerçekler

Yapay zeka, hayatımızdaki her alanda etkisini artırırken, beraberinde bazı endişeleri de getiriyor. Özellikle teknoloji sektöründeki işten çıkarmalar, yapay zekanın kendi mucitleri için bir tehlike oluşturduğuna dair spekülasyonlara yol açıyor. Peki, gerçek ne? Bu yazıda, işten […]

Elon Musk’tan Yeni Yapay Zeka Sohbet Botu: Grok Bu Hafta Kullanıma Açılıyor!

Elon Musk, X sosyal medya platformunda yaptığı bir paylaşımla, xAI’ın “Grok” isimli yapay zeka sohbet botunu bu hafta kullanıma sunacağını duyurdu. OpenAI’ın ChatGPT’sine rakip olarak geliştirilen Grok, sohbet robotları dünyasına yeni bir soluk getirmeyi amaçlıyor. […]

Google, İsrail Karşıtı Protesto Yapan Çalışanını Kovdu

ABD’li teknoloji devi Google, New York’ta düzenlenen bir teknoloji etkinliğinde İsrail’i protesto eden bir mühendisini işten çıkardı. Protesto ve Kovulma: Tepkiler: Google’ın İsrail karşıtı protesto yapan bir çalışanı işten çıkarması, ifade özgürlüğü ve şirket politikaları […]