İnsan Beyni Dokusuyla İşlevsel Bir Bilgisayar: Brainoware

Bilim insanları, insan beyni dokusundan oluşan işlevsel bir bilgisayar geliştirdi. Bu bilgisayar, farklı dillerde sesli konuşmayı yazıya çevirme konusunda yüzde 78’lik bir başarı oranı yakaladı.

Organoidlerin Geliştirilmesi

Indiana Üniversitesi’nde mühendis Feng Guo’nun liderliğindeki bir ekip, “Brainoware” isimli bu bilgisayarı üretmeyi başardı. Brainoware, yaşayan bir insanın beyninin bir parçası değil, pluripotent kök hücreler olarak adlandırılan ve her tür vücut dokusunu oluşturmaya ikna edilebilen hücrelerden yetiştirildi.

Yaklaşık bir aylık büyümenin ardından organoidler, nöronlar, nöral progenitör hücreler ve astrosit adı verilen bağışıklık hücreleri de dahil olmak üzere çeşitli insan beyin hücreleri içeriyordu.

Beynin Temel Fonksiyonlarını Taklit Ediyor

Bu organoidler, öğrenme, muhakeme ve problem çözme gibi temel işlevleri yerine getiren beyin yüzeyi olan insan serebral korteksinin çok temel yönlerini taklit ediyor.

Konuşma Tanıma Testleri

Bir konuşma tanıma deneyinde, Brainoware’den 240 ses klibinden oluşan bir koleksiyondan farklı Japon erkek seslerini tanıması istendi. İlk testlerde sadece yüzde 51’lik bir doğruluk oranına ulaşmıştır.

Ancak birkaç günlük eğitimden sonra performansı yüzde 78 doğruluğa yükseldi.

Problem Çözme Testleri

Problem çözme yeteneklerinin bir başka testinde, bilim insanları Brainoware’i kaotik bir doğrusal olmayan matematik denklemi türü olan bir Henon haritasını tahmin etmekle görevlendirdiler.

Tıpkı konuşma tanıma alıştırmasında olduğu gibi, sistem birkaç eğitim sisteminden sonra doğruluk yüzdesinde artış gösterdi.

Türk Firmaları Uydu Teknolojisinde Dünya Devleriyle Yarışıyor

Türkiye’nin önde gelen uydu firmaları Türksat, TUSAŞ ve ASELSAN, ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen dünyanın en büyük uydu fuarı Satellite 2024’te ürün ve kabiliyetlerini tanıttı. Fuar Hakkında: Satellite 2024 Fuarı, uydu sektörünün geleceğini belirleyen ve dünyanın […]

Antarktika’dan Geleceğe Işık Tutan Türk Bilim İnsanları

Geçmişten Geleceğe Yolculuk: Bu yıl 8. kez düzenlenen Ulusal Antarktika Bilim Seferi’nde Türk bilim insanları, dünyanın geleceğini Antarktika kıtasının geçmişinde aradı. 36 gün süren sefer boyunca Horseshoe Adası ve Lystad Körfezi’nde yapılan çalışmalar, gezegenimizin geçmişine […]

Uzayda Michelin Keyfi: 16 Milyon Liraya Lezzet Macerası!

Lüksün Yeni Sınırı: Uzay turizmi, Michelin yıldızlı lezzetlerle buluşuyor! İlk lüks uzay turizmi şirketlerinden SpaceVIP, Danimarkalı Michelin yıldızlı şef Rasmus Munk ile uzayda unutulmaz bir akşam yemeği deneyimi sunuyor. Bu özel deneyime katılmak için ise […]