Bayraktar TB3’ten ilk uçuş: Türkiye’nin havacılıkta yeni bir dönemin başlangıcı

Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen silahlı insansız hava aracı Bayraktar TB3, Cumhuriyet’in 100. yılında gerçekleştirdiği ilk uçuş testini başarıyla tamamladı.

Kısa pistli gemilere iniş-kalkış yapacak olan Bayraktar TB3’ün 1 saat süren ilk uçuşu dünya havacılığında yeni bir dönemin habercisi oldu.

Yerli motorla uçtu

İlk uçuşunda TEI tarafından yerli olarak geliştirilen PD-170 motorla havalanan Bayraktar TB3’ün kullandığı ve 170 beygir güç üreten motor deniz şartlarına uyumlu geliştirildi.

İlk kez TEKNOFEST’te sergilendi

Bayraktar TB3 SİHA, Cumhuriyetimizin 100. yılını taçlandırmak için 3 büyük şehirde düzenlenen TEKNOFEST kapsamında 27 Nisan – 1 Mayıs tarihleri arasında Atatürk Havalimanı’nda TEKNOFEST İstanbul’da ilk kez halka açık olarak sergilendi. Ardından Ankara ve İzmir’de yapılan TEKNOFEST’lere de katıldı. Kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetiyle güç çarpanı olacak Bayraktar TB3, vatandaşlardan yoğun ilgi gördü.

TCG Anadolu üzerinde

Kanatları katlanabilir yapıda tasarlanan Bayraktar TB3 SİHA ve Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA, dünyanın ilk SİHA gemisi olarak adlandırılan TCG Anadolu’nun uçuş güvertesinde İstanbul ve İzmir’de sergilendi. Bu kapsamda yüzbinlerce vatandaş Bayraktar TB3’ü güverte üzerinde görmek için Türkiye’nin en büyük savaş gemisini ziyaret etti.

Havacılkta yeni dönem

Bayraktar TB3 SİHA, katlanabilen kanat yapısıyla TCG Anadolu gibi kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine sahip dünyadaki ilk silahlı insansız hava aracı olacak. Bayraktar TB3’ün sahip olacağı kabiliyetler bu sınıftaki insansız hava araçları açısından da önemli bir yenilik olacak. Görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyetine de sahip olacak milli SİHA, bu sayede çok uzun mesafelerden kumanda edilebilecek. Böylece keşif-gözetleme, istihbarat ve taşıdığı akıllı mühimmatlar ile taarruz görevlerini deniz aşırı hedeflere karşı icra ederek Türkiye’nin caydırıcı gücünde çarpan etkisi yapacak.

Gemiden uçuş testleri 2024’te

TCG Anadolu Gemisi Teslim Töreni’ne katılan Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, geminin uçuş güvertesine konuşlandırılan Bayraktar TB3 için 2024 yılı içinde TCG Anadolu gemisinde testlere başlanmasını planladıklarını açıklamıştı.

33 ülkeye ihracat

Başlangıçtan bugüne tüm projelerini öz kaynakları ile yürüten Baykar, 2003 yılında İHA Ar-Ge sürecinin başlangıcından itibaren tüm gelirlerinin %83’ünü ihracattan elde etti. 2021 ve 2022 yıllarında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu. 2022’de imzalanan sözleşmelerde ihracat oranı %99.3 olan Baykar, 1.2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bayraktar TB2 SİHA için 32 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise şimdiye kadar 8 ülke ile olmak üzere toplam 33 ülkeyle ihracat anlaşması imzalandı.

Uzayda Michelin Keyfi: 16 Milyon Liraya Lezzet Macerası!

Lüksün Yeni Sınırı: Uzay turizmi, Michelin yıldızlı lezzetlerle buluşuyor! İlk lüks uzay turizmi şirketlerinden SpaceVIP, Danimarkalı Michelin yıldızlı şef Rasmus Munk ile uzayda unutulmaz bir akşam yemeği deneyimi sunuyor. Bu özel deneyime katılmak için ise […]

Teknolojinin Yeni Gücü: Türkiye 2028’e Yol Alıyor!

Girişimcilik Ruhunun Işıltısı: Dünya teknoloji liginde zirveye oynamak için kolları sıvayan Türkiye, 2028 yılına kadar “Turcorn”lara dönüşecek girişimleri dünya vitrinine çıkarmaya hazır. Bu heyecan verici yolculuğun kalbinde ise yeni açılan Terminal İstanbul yer alıyor. Hedef […]

Yapay Zeka Alanında Hareketli Bir Hafta: ChatGPT Robot Oluyor, “Grok” Kullanıma Sunuluyor

Geçtiğimiz hafta, yapay zeka alanında birbirinden önemli gelişmelere sahne oldu. ChatGPT’nin yeni yetenekleri, “Grok”un kullanıma sunulması ve “Devin” isimli yapay zeka yazılım mühendisinin tanıtılması, bu gelişmelerin en önemlilerinden sadece birkaçı. ChatGPT Robot Oluyor: OpenAI tarafından […]