Bayraktar TB3 SİHA: Milli savunmada yeni bir çığır

Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen silahlı insansız hava aracı Bayraktar TB3, 5. test uçuşunu başarıyla tamamladı. Bu uçuş, milli SİHA’nın orta irtifada gerçekleştirdiği performans testinin yanı sıra, ilk kez iniş takımları kapalı şekilde uçması açısından da önemli bir kilometre taşı oldu.

İniş takımları kapalı uçtu

Bayraktar TB3 SİHA, 5. test uçuşu kapsamında orta irtifada gerçekleştirdiği performans testi sırasında ilk kez iniş takımları kapalı şekilde uçtu. Bu sayede milli SİHA, 6 saatlik başarılı uçuş testi sonucunda önemli bir eşiği daha atladı.

Zorlu şartlarda uçtu

TEI tarafından yerli olarak geliştirilen PD-170 motoruyla uçan Bayraktar TB3 SİHA, 4 Kasım 2023’te Marmara bölgesini etkisini alan ve 130 km/sa hıza ulaşan güçlü lodos fırtınasının oluşturduğu zorlu hava koşullarına rağmen 3. uçuş testinde 5 saatlik uçuş gerçekleştirdi.

Milli SİHA, 8 Kasım’da yapılan 4. uçuş testinde ise 6 saat havada kalarak yüksek ve düşük hızlarda sistem tanımlama testlerini başarıyla tamamladı.

İlk uçuş 2024’te

Bayraktar TB3 SİHA, katlanabilen kanat yapısıyla TCG Anadolu gibi kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine sahip dünyadaki ilk silahlı insansız hava aracı olacak.

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3 için 2024 yılı içinde TCG Anadolu gemisinde testlere başlanmasını planladıklarını açıklamıştı. Bayraktar TB3’ün sahip olacağı kabiliyetler bu sınıftaki insansız hava araçları açısından da önemli bir yenilik olacak.

Görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyetine de sahip olacak milli SİHA, bu sayede çok uzun mesafelerden kumanda edilebilecek. Böylece keşif-gözetleme, istihbarat ve taşıdığı akıllı mühimmatlar ile taarruz görevlerini deniz aşırı hedeflere karşı icra ederek Türkiye’nin caydırıcı gücünde çarpan etkisi yapacak.

33 ülkeye ihracat

Bayraktar TB3 SİHA’nın testleri devam ederken, Baykar’ın diğer milli insansız hava araçları Bayraktar TB2 ve Bayraktar AKINCI, dünyanın birçok ülkesinde büyük ilgi görüyor.

Bayraktar TB2 SİHA için 32 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise şimdiye kadar 8 ülke ile olmak üzere toplam 33 ülkeyle ihracat anlaşması imzalandı.

Bayraktar TB3 SİHA’nın 5. test uçuşu, milli savunma sanayiinde önemli bir kilometre taşı niteliğinde. Milli SİHA’nın sahip olacağı kabiliyetler, Türkiye’nin caydırıcı gücünü artıracak ve milli savunma sanayiinin gelişimine önemli katkı sağlayacak.

Türk Firmaları Uydu Teknolojisinde Dünya Devleriyle Yarışıyor

Türkiye’nin önde gelen uydu firmaları Türksat, TUSAŞ ve ASELSAN, ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen dünyanın en büyük uydu fuarı Satellite 2024’te ürün ve kabiliyetlerini tanıttı. Fuar Hakkında: Satellite 2024 Fuarı, uydu sektörünün geleceğini belirleyen ve dünyanın […]

Antarktika’dan Geleceğe Işık Tutan Türk Bilim İnsanları

Geçmişten Geleceğe Yolculuk: Bu yıl 8. kez düzenlenen Ulusal Antarktika Bilim Seferi’nde Türk bilim insanları, dünyanın geleceğini Antarktika kıtasının geçmişinde aradı. 36 gün süren sefer boyunca Horseshoe Adası ve Lystad Körfezi’nde yapılan çalışmalar, gezegenimizin geçmişine […]

Uzayda Michelin Keyfi: 16 Milyon Liraya Lezzet Macerası!

Lüksün Yeni Sınırı: Uzay turizmi, Michelin yıldızlı lezzetlerle buluşuyor! İlk lüks uzay turizmi şirketlerinden SpaceVIP, Danimarkalı Michelin yıldızlı şef Rasmus Munk ile uzayda unutulmaz bir akşam yemeği deneyimi sunuyor. Bu özel deneyime katılmak için ise […]