Bakan Kacır: Türkiye, yenilikçi teknolojilerde dünya lideri olacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin yenilikçi teknolojilerde dünya lideri olacağına inandığını belirterek, “Bu hedefe ulaşmak için gençlerimizin dijital becerilerini geliştirmeye ve nitelikli insan kaynağımızı artırmaya odaklanıyoruz” dedi.

Kacır, Trabzon Üniversitesi Yapay Zeka ve Robotik Kodlama Merkezi’nin açılışında yaptığı konuşmada, 4. Sanayi Devrimi ile yıkıcı ve yenilikçi fikirlerin oluşturduğu katma değer ve istihdamın, ekonomilerin itici gücü haline geldiğini söyledi.

Yapay zeka başta olmak üzere dijital teknoloji alanlarında muazzam değişimler yaşandığına dikkati çeken Kacır, “Sosyal hayattan iş süreçlerine, üretim modellerinden tüketici davranışlarına kadar tüm alanlarda değer üretimi, veri temelli yenilikçi yaklaşımlarla yeniden şekilleniyor. Türkiye olarak, dijitalleşmenin getirdiği bu yeni dünya düzeninde üreten ve politika belirleyen bir güç olmamızı sağlayacak insan kaynağı altyapısını inşa ediyoruz” diye konuştu.

Kacır, Yapay Zeka Kodlama Merkezi’nin de bu doğrultuda atılmış önemli bir adım olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Karadeniz’in yenilikçi bilim üssü Trabzon Üniversitesi bünyesinde hayata geçirilen bu merkezle gençlerimizin dijital becerilerini geliştiriyor, genç istihdamını ve girişimciliği destekliyoruz. Bünyesinde 3 tam donanımlı laboratuvar bulunduran bu merkezde düzenlediğimiz eğitimler ve sunduğumuz danışmanlık hizmetleriyle gençlerimizin, geleceğin mesleklerine uygun yetkinlikler kazanmasını, dijital bilgi ve becerilerini artırmalarını ve yenilikçi iş fikirleri oluşturmalarını hedefliyoruz.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde son 21 yılda dev bir AR-GE ve yenilik ekosistemi inşa ettiklerini belirten Kacır, “Sayıları 1600’ü aşan AR-GE ve tasarım merkezleri, 10 bine yaklaşan teknoloji girişimine ev sahipliği yapan 101 teknopark ve 272 bini aşan AR-GE personeli, bu ekosistemin odağında yer almakta. Bu altyapı, son 21 yılda ülkemizdeki siyasi istikrarın, uzun vadeli ve kararlı adımların eseridir” ifadelerini kullandı.

Kacır, inşa ettikleri altyapıyla son 5 yılda imalat sanayisinde yüksek teknoloji üretimindeki artışın yüzde 58’e ulaştığını belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

“Dünyanın savaşlar, küresel salgınlar, ticaret ve teknolojide korumacılık, iklim değişikliği, afetler, gıda ve hammadde krizleri ile boğuştuğu bir döneminde Türkiyemiz, son 12 çeyrektir büyümesini kesintisiz sürdürdü. Yıllık ihracatımız 254 milyar dolara erişerek tarihi bir rekora imza attı. Doğuştan elektrikli, yerli ve milli akıllı otomobilimiz Togg artık yollarda. Türkiye Yüzyılı’nda daha büyük başarı hikayeleri oluşturmak için tıpkı milli SİHA’larımızı ve Türkiye’nin otomobilini geliştirirken olduğu gibi yenilikçi teknolojilerde yetkinliklerimizi daha da güçlendirmeye odaklanacağız. Bunlardan birisi de şüphesiz yapay zeka. Günümüzde haberleşmeden havacılığa, tıptan savunma sektörüne kadar birçok akıllı sistemin çekirdeğini yapay zeka oluşturuyor. Veri analitiği ve öğrenme algoritmalarındaki ilerlemelerle birlikte yapay zeka yaşamımızda her geçen gün daha derin ve dönüştürücü etkiler yaratıyor.”

Kacır, 2030’a kadar yapay zekanın küresel ekonomiye 15 trilyon doların üzerinde katkı yapmasının öngörüldüğüne dikkati çekerek, şöyle devam etti:

“Bu, yapay zekanın sadece teknolojik bir gelişme olmadığını, aynı zamanda ekonomik bir dönüşüm aracı olduğuna işaret ediyor. Elbette, bu teknolojilerin hayatımıza daha yaygın bir şekilde girmesiyle bazı işler ve hizmetler için duyulan ihtiyaçlar da zamanla azalacak. Yapay zeka ve robotik gibi teknolojilerin bazı geleneksel işlerin yerini almasıyla yeni iş alanları ve hizmet gereksinimleri de ortaya çıkacak. Hedefimiz, teknolojik değişimlerin getirdiği fırsatları herkes için erişilebilir kılmak, Türkiye Yüzyılı’nı inşa ederken genç ve dinamik nüfusumuzun itici güç olmasını sağlamaktır.”

Bu nedenle 2021’de Ulusal Yapay Zeka Stratejileri’ni devreye aldıklarını anlatan Kacır, şunları kaydetti:

“Yenilikçi teknoloji alanlarında ihtiyaç duyulan ve özel uzmanlıklara sahip araştırma altyapısının oluşturulmasını, çalışmalarımızın merkezine aldık. Yapay zeka ekosistemini harekete geçirmek ve ekosistemin paydaşları arasındaki işbirliğini güçlendir

Yapay Zeka Kendi Mucitlerini Tehdit Ediyor mu? İşten Çıkarmaların Ardındaki Gerçekler

Yapay zeka, hayatımızdaki her alanda etkisini artırırken, beraberinde bazı endişeleri de getiriyor. Özellikle teknoloji sektöründeki işten çıkarmalar, yapay zekanın kendi mucitleri için bir tehlike oluşturduğuna dair spekülasyonlara yol açıyor. Peki, gerçek ne? Bu yazıda, işten […]

Elon Musk’tan Yeni Yapay Zeka Sohbet Botu: Grok Bu Hafta Kullanıma Açılıyor!

Elon Musk, X sosyal medya platformunda yaptığı bir paylaşımla, xAI’ın “Grok” isimli yapay zeka sohbet botunu bu hafta kullanıma sunacağını duyurdu. OpenAI’ın ChatGPT’sine rakip olarak geliştirilen Grok, sohbet robotları dünyasına yeni bir soluk getirmeyi amaçlıyor. […]

Google, İsrail Karşıtı Protesto Yapan Çalışanını Kovdu

ABD’li teknoloji devi Google, New York’ta düzenlenen bir teknoloji etkinliğinde İsrail’i protesto eden bir mühendisini işten çıkardı. Protesto ve Kovulma: Tepkiler: Google’ın İsrail karşıtı protesto yapan bir çalışanı işten çıkarması, ifade özgürlüğü ve şirket politikaları […]